Το υπομενού του Physio.com.gr με τίτλο Physiopedia προσπαθεί να παραθέσει πλήρης λίστα επεξήγησης Ιατρικών και Φυσικοθεραπευτικών όρων.
Οι πληροφορίες που παρέχονται στο υπομενού Physiopedia του ιστοτόπου Physio.com.gr εκφράζουν τις προσωπικές απόψεις των συγγραφέων. Δεν υποκαθιστούν τη διάγνωση και τη θεραπεία που είναι αντικείμενο της ιατρικής και η χρήση των πληροφοριών γίνεται με αποκλειστική ευθύνη του επισκέπτη. Κάποιες από τις πληροφορίες της ιστοσελίδας μας παρέχονται από τρίτα πρόσωπα. Το physio.com.gr δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τις πληροφορίες αυτές και δεν εγγυάται για την ακρίβεια τους.
Πέρα από τις ρητά αναφερόμενες εξαιρέσεις (πνευματικά δικαιώματα τρίτων, συνεργατών και φορέων), όλο το περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων εικόνων, φωτογραφιών, κειμένων και γενικά όλων των αρχείων αυτού του δικτυακού τόπου, αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία. Επίσης, κατατεθειμένα σήματα και σήματα υπηρεσιών του physio.com.gr προστατεύονται από τις σχετικές διατάξεις του ελληνικού δικαίου, του ευρωπαϊκού δικαίου και των διεθνών συμβάσεων και συνθηκών. Κατά συνέπεια, κανένα απ’ αυτά δε δύναται να αποτελέσει στο σύνολό του ή εν μέρει αντικείμενο πώλησης, αντιγραφής, τροποποίησης, αναπαραγωγής, αναδημοσίευσης ή να "φορτωθεί", να μεταδοθεί ή να διανεμηθεί με οποιονδήποτε τρόπο.
Το Laser είναι η πιο εξεληγμένη πηγή φωτός. Αποτελεί ακρωνύμιο του Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation δηλ. Ενίσχηση Φωτός με Εξαναγκασμένη Εκπομπή Ακτινοβολίας.
Σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές IEC 601, Laser είναι: "η οποιαδήποτε κατασκευή που μπορεί να παράγει ή να ενισχύει ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία σε μήκη κύματος απο 180nm έως 1mm, μέσω διαδικασιών ελεγχόμενης εξαναγκασμένης εκπομπής".
Συγκεκριμένα το Laser λειτουργεί ως ένας "ενισχυτής" φωτός εαν η ακτινοβολία που παράγεται είναι μέσα στο ορατό φάσμα. Ανίθετα εαν η παραγόμενη ακτινοβολία είναι μέσα στο υπέρυθρο ή το υπεριώδες φάσμα τότε το Laser λειτουργεί ως "ενισχυτής" ακτινοβολίας".
Πρόσθετες πληροφορίες για το Laser, μέσα στο συγκεκριμένο ιστότοπο, θα βρείτε εδώ.
Διάταση - διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων
Χειρουργική ανακατασκευή των αιμοφόρων αγγείων
Αφορά τη στένωση των αιμοφόρων αγγείων
Νόσος φλεγμονώδους αιτιολογίας που προσβάλει κυρίως τις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης αλλά και πριφερικότερες δομές. Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε πατήστε εδώ.
Ο όρος χρησιμοποιείται για να δηλώσει ότι μια άρθρωση δεν μπορεί να κινηθεί παθητικά ή ενεργητικά. Το αίτιο μπορεί να είναι θραύσμα οστού μετά από κάταγμα, η παρατεταμένη ακινητοποίηση, ή εκφυλιστικές αρθρικές αλλοιώσεις όπως οστεοαρθρίτιδα.
Πρόκειται για κάκωση των τενόντων των εκτείνοντων μυών του καρπού και των δακτύλων λόγω τις υπερβολικής καταπόνησής τους και τελικά την εκφύλιση και όχι τη φλεγμονή τους όπως συνηθίζεται να λέγεται. Ανήκει στα σύνδρομα υπέρχρησης (υπερβολική χρήση) και παρουσιάζεται στον έξω επικόνδυλο της περιοχής του αγκώνα. Αν και προσβάλει και άλλες κατηγορίες ανθρώπων πέραν των τενιστών χαρακτηρίζεται ως πάθηση των τενιστών λόγω του ότι αυτοί προσβάλλονται συνηθέστερα λόγω των ιδιαιτεροτήτων και των τεχνικών απαιτήσεων του αθλήματός τους. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στον εσωτερικό σύνδεσμο εδώ.
Συγκέντρωση αίματος μέσα στην άρθρωση. Συμβαίνει κυρίως μετά από ενδαρθρικό τραυματισμό. Η άρθρωση καθίσταται επώδυνη και με περιορισμό στο εύρος της κίνησής της.
Η συγκέντρωση αίματος μέσα στο σώμα. Συνήθως συμβαίνει μετά από κάποιο τραυματισμό ο οποίος προκαλεί τρώση κάποιου μικρού ή μεγάλου αιμοφόρου αγγείου. Ποσότητα αίματος ανιχνεύεται εντός των μαλακών μορίων ή των κοιλοτήτων του σώματος.
Ροή του αίματος εκτός του φλεβικού ή αρτηριακού δικτύου συνεπεία ρήξεως κάποιου αιμοφόρου αγγείου. Διακρίνεται σε εξωτερική αιμορραγία όταν το αίμα ρέει εκτός των κοιλοτήτων του σώματος π.χ. σε ανοικτά τραύματα και εσωτερική αιμορραγία όταν το αίμα συσσωρεύεται εντός των μαλακών ιστών ή των κοιλοτήτων του σώματος.
Ανώμαλη και συχνά επώδυνη εξόστωση στην πισω επιφάνεια της πτέρνας. Αντιμετωπίζεται με πολύ καλά αποτελέσματα με την εφαρμογή shock wave και τη χρήση ειδικών ορθωτικών πελμάτων.
Ανεπάρκεια οξυγόνωσης των ιστών του σώματος.
Η αντίσταση σε μια νόσο δια μέσου των αμυντικών μηχανισμών του ανοσοποιητικού συστήματος.
Κάθε παρέμβαση (φαρμακευτική, επεμβατική, φυσικοθεραπευτική κλπ.) στην κατάσταση ενός ατόμου η οποία καθίσταται ασύνετη έως επικίνδυνη για την υγείας του.
Απαγωγή, διάφορο της προσαγωγής. Θεωρείται ως η μετατόπιση των άκρων πέραν της μέσης γραμμής του σώματος.
Είναι η θεραπεία που στοχεύει στο να καταστήσει ένα άτομο λειτουργικό, αυτόνομο και ανεξάρτητο μετά απο μια αρρώστια, τραυματισμό ή εθισμό σε ουσίες και αλκοόλ.
Άλγος στις αρθρώσεις.
Περιγράφει το σύμτωμα και όχι το αίτιο. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να γίνεται προσπάθεια, απο τον θεράποντα ιατρό, να προσδιοριστεί το αίτιο.
Πρόκειται για διαυγές κιτρινόχρουν και κολλώδες υγρό που θα μπορούσε να παρομοιαστεί με το ασπράδι του αυγού.
Το 95% της περιεκτικότητας του αποτελείται από νερό. Περιέχει επίσης λιπαντίνη η οποία παράγεται από τα κύτταρα του αρθρικού υμένα και υαλουρονικό οξύ το οποίο εκκρίνεται από τους ινοβλάστες του αρθρικού υμένα και προσδίδει το ιξώδες στο αρθρικό υγρό.
Λειτουργεί σαν ένα πολύ καλό λιπαντικό για τις αρθρώσεις, που σε συνδυασμό με τον πολύ μαλακό αρθρικό τους χόνδρο τους επιτρέπει να κινούνται ομαλά αφού σχεδόν η τριβή τους μηδενίζεται σε βαθμό που να είναι λιγότερη και απ’ αυτή του πάγου που κινείται – κυλάει πάνω σε πάγο.
Πρόκειται για έναν μικρό «σάκο» ο οποίος περιέχει αρθρικό υγρό. Λειτουργεί ως αποσβεστήρας κραδασμών, δυνάμεων και φορτίων και αποτελεί μηχανισμό εξουδετέρωσης της τριβής μεταξύ των αρθρώσεων αλλά και όλων των μυοσυνδεσμικών στοιχείων από τα οποία αυτές περιβάλλονται και τα οποία συμμετέχουν τόσο στη σταθεροποίηση όσο και την κινητικότητα τους . Μπορεί να βρίσκεται μεταξύ μυών, μεταξύ μυών και τενόντων, μεταξύ οστού και δέρματος, ή οπουδήποτε μπορεί να προκληθεί φθορά από τριβή.
Επενδύει το εσωτερικό του θυλάκου της άρθρωσης. Περιέχει πολλά αιμοφόρα αγγεία και κύτταρα που διαρκώς εκκρίνουν το αρθρικό υγρό.
Τι είναι η αρθροπλαστική ώμου;
Η αντικατάσταση τόσο της βραχιόνιας κεφαλής όσο και του γληνοειδούς ονομάζεται Ολική Αρθροπλαστική Ώμου.
Η αντικατάσταση μόνο της βραχιόνιας κεφαλής ονομάζεται ημιαρθροπλαστική. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ για να ακολουθήστε την εσωτερική σελίδα.
Ως αρρώστια (illness) ορίζεται η υποκειμενική αίσθηση της νόσου, όπως αυτή γίνεται αντιληπτή από τον άνθρωπο, λόγω των ανεπιθύμητων δυσλειτουργιών που προκαλούνται στον ανθρώπινο οργανισμό, εξ αιτίας των συμπτωμάτων τα οποία εκδηλώνονται π.χ. πόνος, αίσθηση αδυναμίας κλπ. και μπορεί να υποκρύπτουν υποκείμενες νόσους λ.χ. καρδιαγγειακά νοσήματα. Νόσοι χωρίς συμπτώματα (ασυμπτωματικές νόσοι π.χ. σακχαρώδης διαβήτης) που δεν προκαλούν κάποια οργανική διαταραχή ωθούν τα άτομα να συμπεριφέρονται ως υγιή και κατ’ αυτήν την έννοια δεν αισθάνονται άρρωστοι.
Πρόκειται για την εναπόθεση αλάτων ασβεστίου κυρίως στο τενόντιο τμήμα των μυών που πρόσφυονται στα οστά. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στη σελίδα μας ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο, κάνοντας κλικ εδώ.
Ως ασθένεια (disease) ορίζεται η διαταραχή του κοινωνικού ρόλου του ατόμου στις κοινωνικές, επαγγελματικές κλπ. δραστηριότητές του, λόγω της αρρώστιας. Μια ασυμπτωματική νόσος και ενώ δεν είχε διαγνωστεί δεν άλλαζε τον τρόπο ζωής του ατόμου. Όμως, με τη διάγνωσή της, την ενημέρωση του ατόμου, τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής κλπ. η συμπεριφορά του ατόμου αλλάζει στις κάθε φύσεως δραστηριότητές του και τον κάνει να αισθάνεται και να χαρακτητιζεται ως ασθενής.
Ρήξη ή διάταση μερικών ή του συνόλου των συνδέσμων μιας άρθρωσης. Η κατηγοριοποίηση του διαστρέμματος γίνεται σε σχέση με το ποσοστό ρήξεως του συνδέσμου (μερική η ολική ρήξη). Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.
Η εγκεφαλική παράλυση είναι μια πάθηση του κεντρικού νευρικού συστήματος (εγκέφαλος, παρεγκεφαλίδα, νωτιαίος μυελός). Περιγράφηκε πρώτη φορά από τον Άγγλο χειρούργο William Little το 1860. Η νόσος εκδηλώνεται κυρίως με κινητικές διαταραχές, προβλήματα ομιλίας και ακοής, ενίοτε παρουσιάζεται διανοητική καθυστέρηση και επιληψία. Ταξινομείται στις εξής κατηγορίες ανάλογα με την κλινική εικόνα του ασθενή και την τοπογραφική κατανομή των κινητικών αναπηριών: Ημιπληγία , διπληγία, τετραπληγία, αθετωσική εγκεφαλική παράλυση και αταξική εγκεφαλική παράλυση. Περισσότερα στον εσωτερικό σύνδεσμο εδώ.
Ο όρος θλάση αναφέρεται στην κάκωση των ιστών του σώματος η οποία δε συνοδεύεται και από βλάβη της συνέχειας του δέρματος και που δημιουργείται από κάποια μηχανική βλάβη. Όταν γίνεται αναφορά για θλάση μυϊκών ομάδων συνεπεία καταπόνησης – υπέρχρήσης και κυρίως στην ειδικότητα της ορθοπεδικής, η λέξη προσδίδει την έννοια της ρήξεως, της λύσης της συνέχειας του μυός και όχι την έννοια της σύνθλιψης.
Ομαιμοσύνη, οι γάμοι δηλ. μεταξύ ατόμων πρώτου ή δευτέρου βαθμού συγγενείας. Μάλιστα υποστηρίζεται ότι ενέχονται για την εκδήλωση αυτοσωμικών εκφυλιστικών νοσημάτων (autosomal recessive diseases).
Ο Ahmad (1993:21) υποστηρίζει ότι η ομαιμοσύνη έχει καταστεί κύρια ερευνητική υπόθεση στη Βρετανία στα πλαίσια της ιατρικής και ότι πολλοί ερευνητές έχουν αρχίσει να αποδίδουν «τα πάντα», αρχής γενομένης από τη γέννηση έως τις αιματολογικές ασθένειες, τους καρκίνους, τις οφθαλμολογικές παθήσεις κλπ. σ’ αυτή την πρωτοεμφανιζόμενη ερμηνευτική συνταγή.
Θετικός ορισμός της Υγείας:
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ) «ως υγεία νοείται η κατάσταση πλήρους σωματικής και κοινωνικής ευεξίας του ανθρώπου».
Λειτουργικός ορισμός της Υγείας (Parsons, 1979):
Σύμφωνα με αυτόν ως Υγεία θεωρείται η ικανότητα του κάθε ατόμου να ανταποκρίνεται με τη συμμετοχή του στους κοινωνικούς του ρόλους.
Βιωματικός ορισμός (Kelman, 1975):
Κατά τον Kelman ως Υγεία νοείται το πώς το ίδιο το άτομο αντιλαμβάνεται την Υγεία δηλαδή το κατά πόσο το άτομο θεωρεί τον εαυτό του υγιή ή μη υγιή.
Η Φυσικοθεραπεία είναι η θεραπευτική προσέγγιση που βασίζεται στα φυσικά μέσα (φως, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα κ.λπ.) που χρησιμοποιούνται από τον εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας, πτυχιούχο φυσικοθεραπευτή, για θεραπευτικούς σκοπούς. Η φυσικοθεραπεία έχει εφαρμογή σε ασθενείς όλων των ιατρικών ειδικοτήτων (Ορθοπαιδική, Νευρολογία, Γενική Χειρουργική, Νευροχειρουργική, Καρδιοχειρουργική, Παιδιατρική, Πνευμονολογία, Παιδιατρική, Ουρολογία κ.λπ.). Η λέξη «φυσιοθεραπεία» δεν προσανατολίζει σε διαφορετική οντότητα και πιθανότατα προέκυψε από την επικρατούσα αγγλική λέξη Physiotherapy =Φυσιοθεραπεία είναι η θεραπευτική προσέγγιση που βασίζεται στα φυσικά μέσα (φως, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα κ.λπ.) που χρησιμοποιούνται από τον εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας, πτυχιούχο φυσικοθεραπευτή, για θεραπευτικούς σκοπούς.