Καλέστε μας

Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα

Με τον όρο «ασβεστοποιός τενοντίτιδα» εννοούμε την πάθηση κατά την οποία κρύσταλλοι υδροξυαπατίτη επικάθονται στο στροφικό πέταλο και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του υπερακανθίου. Συναντάται συχνότερα σε ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται στην ηλικία των 40 ετών και πάνω. Στα βασικότερα αίτια της συγκεκριμένης παθήσεως συνήθως ενοχοποιούνται οι τραυματισμοί στον ώμο, καθώς επίσης, και η «υπέρχρηση» (επαναλαμβανόμενη χρήση – κίνηση) πάνω από το επίπεδο του ώμου, κάτι το οποίο π.χ. συμβαίνει σε έναν αθλητή της άρσης βαρών ή σε έναν τενίστα, εξ’ αιτίας της επανάληψης, των ιδιαίτερων απαιτήσεων, της άσκησης.

Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα Υπερακανθίου Μυός

Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα διακρίνεται στην οξεία και την χρόνια, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά συμπτώματα και την ένταση αυτών. Το συνηθέστερο διάστημα υποχώρησης των συμπτωμάτων μετά την εμφάνισή τους, κυμαίνεται μεταξύ των 7 εως 10 ημερών. Οι κρύσταλλοι υδροξυαπατίτη χρειάζονται περισσότερο χρόνο προκειμένου να απορροφηθούν πλήρως από το σημείο όπου έχουν επικαθήσει, δημιουργώντας προβλήματα στη λειτουργικότητα της άρθρωσης.

Θεραπεία

Στην περίπτωση που τα συμπτώματα (άλγος κατά την ηρεμία ή περιορισμός του εύρους κίνησης, λόγω πόνου ή πρόσκρουσης των κρυστάλλων στο ακρώμιο), δεν υποχωρούν, η φαρμακευτική και η φυσικοθεραπευτική παρέμβαση αποτελούν μεθόδους επιλογής, είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό.

Συγκεκριμένα:

  • Η φαρμακευτική αγωγή, έγκειται σε τοπική έγχυση κοκτέιλ κορτιζόνης και τοπικού αναισθητικού στο σημείο του μέγιστου πόνου.
  • Χειρουργικά, αρθροσκοπικά ή ανοικτά είναι δυνατή η αφαίρεση ή η αναρρόφηση των κρυστάλλων υδροξυπατίτη.
  • Φυσικοθεραπευτικά, πολύ καλά αποτελέσματα περιγράφονται τελευταία, σε πλειάδα επιστημονικών μελετών, με τη χρήση των εξωσωματικών οστικών κυμάτων (Shock Wave) τέτοια ώστε να αποτρέψουν τη χειρουργική επέμβαση αφού θρυμματίζουν τους κρυστάλλους υδροξυαπατίτη αναίμακτα. Απεικονιστικά αποτελέσματα της χρήσης του Shock Wave θα βρείτε εδώ. Τα κλασσικά πρωτόκολλα αποκατάστασης πριν την ασβεστοποίηση των κρυστάλλων υδροξυπατίτη έχουν επίσης ικανοποιητικά αποτελέσματα στο σύνολο των περιπτώσεων. Απεικονιστικά, τα αποτελέσματά τους είναι εμφανή εδώ.

Eνημέρωση: Θα θέλαμε να τονίσουμε στους αναγνώστες της ιστοσελίδας μας ότι οι παρεχόμενες γνώσεις δεν επιβάλλονται και κατ' αυτήν την έννοια δεν είναι απαραίτητο να γίνονται αποδεκτές. Η ιστοσελίδα λειτουργεί πάντοτε συμβουλευτικά, δεν υποκαθιστά το θεράποντα ιατρό σας ή το φυσικοθεραπευτή σας και η τελική απόφαση της οποιασδήποτε επιλογής γίνεται πάντα με δική σας ευθύνη.