Ορισμός - Αιτιοπαθογένεια
Η αυχενική μυελοπάθεια είναι μια παθολογική κατάσταση, αποτέλεσμα της πίεσης του νωτιαίου μυελού στον αυχένα.
Η πίεση αυτή προκαλείται από διάφορα αίτια, εκ των οποίων σημαντικότερα είναι:
- Τραυματισμός της αυχενικής μοίρας
- Νεοπλασία
- Οστεοφυτικές προσεκβολές
- Κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου
Συμπτωματολογία
Τα συμπτώματα (εάν εξαιρέσουμε την περίπτωση του τραυματισμού) εγκαθίστανται προοδευτικά Ομοιάζουν μάλιστα με τα συμπτώματα της αυχεναλγίας τάσεως ή όπως είθισται να αποκαλείται αυχενικό σύνδρομο. Ο όρος αυχενικό σύνδρομο ωστόσο αποτελεί περισσότερο χαρακτηρισμό συμπτωμάτων και όχι διαγνωστική περιγραφή του αιτίου. Αυτό, όπως κανείς μπορεί να αντιληφθεί, καθίσταται εξαιρετικά επικίνδυνο και πολλές φορές επιβλαβές για τον ασθενή, του οποίου η διάγνωση είναι βασισμένη στη συμπτωματολογία και όχι το αίτιο. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο θεωρείται επιβεβλημένη η κλινική εξέταση από ιατρό ανάλογης ειδικότητας. Οι απεικονιστικές εξετάσεις (απλή ακτινογραφία, αξονική ή μαγνητική τομογραφία) και το ηλεκτρομυογράφημα αποτελούν επιπλέον χρήσιμα διαγνωστικά εργαλεία στα χέρια του ιατρού.
Συγκεκριμένα τα συμπτώματα εκδηλώνονται με:
- Αυχεναλγία
- Αιμωδίες (μουδιάσματα) των άνω άκρων
- Πόνο των άνω άκρων
- Δυσκολία στην πραγματοποίηση λεπτών κινητικών δραστηριοτήτων
- Διαταραχές στην ισορροπία και τη βάδιση του ασθενούς
- Σε προχωρημένες καταστάσεις διαταραχές της κύστης και του ορθού (ακράτεια ούρων και κοπράνων).
Αντιμετώπιση
Χειρουργικά: πρόσθια αυχενική δισκεκτομή και η σταθεροποίηση του αυχένα.
Φυσικοθεραπευτικά: Πέρα από τα φυσικοθεραπευτικά πρωτόκολλα που στοχεύουν στην αντιμετώπιση του πόνου και όχι του αιτίου, η αξονική διαλλειματική αποσυμπίεση (DRS) αποτελεί μια μέθοδο με εξαιρετικά καλά αποτελέσματα, ακόμα και την αποφυγή του χειρουργείου και την πλήρη επάνοδο του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες.
Για το κέντρο μας, τους συνεργάτες μου κι εμένα προσωπικά, αποτελεί «στοίχημα» να μη φτάνει ο ασθενής στο χειρουργείο και είμαστε εξαιρετικά ευτυχείς που έως σήμερα τα καταφέρνουμε.
Δείτε μαρτυρία ασθενούς με αυχενική μυελοπάθεια.
Συντάκτης: Γιώργος Μώρος PT MSc
Ενημέρωση: Θα θέλαμε να τονίσουμε στους αναγνώστες της ιστοσελίδας μας ότι οι παρεχόμενες γνώσεις δεν επιβάλλονται και κατ' αυτήν την έννοια δεν είναι απαραίτητο να γίνονται αποδεκτές. Η ιστοσελίδα λειτουργεί πάντοτε συμβουλευτικά, δεν υποκαθιστά το θεράποντα ιατρό σας ή το φυσικοθεραπευτή σας και η τελική απόφαση της οποιασδήποτε επιλογής γίνεται πάντα με δική σας ευθύνη.