Η ρήξη του προσθίου χιαστού συνδέσμου πολλές φορές μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς χειρουργείο. Αυτό μπορεί να είναι επιλογή του ίδιου του ασθενούς ή και μερικές φορές του θεράποντα ιατρού.
Οι λόγοι που οδηγούν το ασθενή στο να μη χειρουργηθεί μπορεί να είναι μεταξύ άλλων: ο φόβος του χειρουργείου, η αμέλεια, η ομαλή φυσιολογική ζωή σε απλές καθημερινές δραστηριότητες μετά τον τραυματισμό, η έλλειψη χρόνου ο οποίος απαιτείται για την μετεγχειρητική αποκατάσαση, η απουσία για μεγάλο χρονικό διάστημα από την εργασία, οικονομικοί ,κλπ.
Οι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν έναν ιατρό στο να μη χειρουργήσει τον ασθενή του μπορεί να είναι μεταξύ άλλων: η ηλικία του ασθενούς, η δραστηριότητα του ασθενούς, ο βαθμός της επιθυμίας του ασθενούς να χειρουργηθεί, το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, συνυπάρχουσες βλάβες σε συνάρτηση με την ικανότητα του χειρουργού, ικανότητα του χειρουργού στον τρόπο της χειρουργικής επιλογής που ο ασθενείς επιθυμεί, οικονομικοί κλπ.
Στην περίπτωση που οι παραπάνω λόγοι συντρέχουν και ο ασθενής τελικά δεν θα χειρουργηθεί η φυσικοθεραπεία πρέπει να αποσκοπεί σε δύο κατευθύνσεις. Την επανάκτηση της κίνησης και της μυϊκής ισχύος (δύναμης). Με πλήρες εύρος κίνησης και με φυσιολογική μυϊκή ισχύ ο ασθενής είναι απόλυτα λειτουργικός και χωρίς προβλήματα. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα μπορεί να επανέλθει και σε πλήρη αθλητική δραστηριότητα χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.
Ελεύθερες σκέψεις και προβληματισμοί
Θα πρέπει με έμφαση να επισημάνουμε ότι δεν θέλουμε να έχουμε έναν ασθενή δυνατό με έλλειψη όμως της φυσιολογικής του κίνησης, ούτε και το αντίθετο. Ο ασθενής μας θα πρέπει να μπορεί να σκύβει, να γονατίζει, να κάνει βαθύ κάθισμα αλλά ταυτόχρονα να είναι και δυνατός. Δεν νοείται αποκατάσταση εάν και η κίνηση και η δύναμη δεν έχουν αποκατασταθεί πλήρως. Πολλές φορές άμεσα ή και μετά από χρόνια, ασθενείς με ρήξη πρόσθιου χιαστού μας επισκέπτονται με πόνο στο γόνατο. Η διάγνωση με την οποία μας έχουν παραπέμφθεί από τον θεράποντα ιατρό τους είναι: οστεοαρθρίτιδα ή περιαρθρίτιδα γόνατος. Παρότι ο ασθενής είχε πλήρες εύρος κίνησης και μπορούσε να γονατίζει ή να κάνει βαθύ κάθισμα, πονάει. Δεν μπορεί να περπατήσει. Δεν μπορεί να ανέβει σκάλες. Και στο τέλος δεν μπορεί ούτε και να κοιμηθεί. Χωρίς να κάνουμε αναλγησία ή αυτή να αφορά ελάχιστες αρχικές συνεδρίες, και δίνοντας έμφαση μόνο στην αποκατάσταση των μυϊκών ελλειμμάτων τα οποία πολλές φορές μπορεί να φτάνουν και το 50% - 70% ,συγκριτικά με το υγειές γόνατο, ο ασθενής σταματά να πονά. Φυσικά οι πιθανότητες είναι να μην τον ξαναδούμε ποτέ για το ίδιο πρόβλημα γιατί θα είναι πολύ καλά. Και θα ξεχάσουμε και εμείς και ο ιατρός του και πολύ περισσότερο ο ίδιος τα περί περιαρθρίτιδας και οστεοαρθρίτιδας.
Ένα μεγάλο ερώτημα που μπαίνει λοιπόν είναι το εξής:
Ασχολήθηκε κανένας με την μυϊκή ισχύ (δύναμη) των μυών που περιβάλουν το γόνατο και γενικότερα όλο το κάτω άκρο; Υπέδειξε ενδυνάμωση ο θεράπον ιατρός και ένα ναι πως ελέγχθηκε η μυϊκή αποκατάσταση; Μήπως με τη μεζούρα μέτρησε τη περίμετρο των μηριαίων μυών; Και εάν ναι, ας μου απαντήσει κάποιος τι συμπέρασμα έβγαλε ο ιατρός μετρώντας την περίμετρο των μηριαίων μυών; Ότι υπολείπονται ποιοι, έναντι των αντίστοιχων υγειών; Οι προσαγωγοί; Οι απαγωγοί; Οι καμπτήρες ή οι εκτείνοντες; Και ας μη ρωτήσω ποιες μυϊκές ίνες γιατί ξέρω ότι δεν θα πάρω καμία απάντηση σε κανένα από όλα τα παραπάνω ερωτήματα. Ο ιατρός γνωρίζει ότι οι μύες συμπεριφέρονται «σαν χοντρά σφουγγάρια» αποσβένοντας (ρουφώντας) όλα τα φορτία και τις δυνάμεις που ασκούνται προς τα οστά και τις αρθρώσεις;
Ο φυσικοθεραπευτής έδωσε πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης στον ασθενή του και εάν ναι έμεινε μαζί του να τον παρακολουθεί ότι το εκτελεί; Ή του έδωσε ασκήσεις για να τις εκτελέσει στο σπίτι και τις οποίες ο ασθενής δεν εκτέλεσε ποτέ; Έστω και εάν ακόμα ο φυσικοθεραπευτής δεν διαθέτει προηγμένα μηχανήματα εκλεκτικής αξιολόγησης των μυών, τους αξιολόγησε με κάποιον από τους παραδοσιακούς τρόπους;
EΝΗΜΕΡΩΣΗ: Θα θέλαμε να τονίσουμε στους αναγνώστες της ιστοσελίδας μας ότι οι παρεχόμενες γνώσεις δεν είναι απαραίτητο να γίνονται αποδεκτές, δεδομένου ότι λειτουργεί πάντοτε συμβουλευτικά και η τελική απόφαση είναι πάντα δική σας.