Καλέστε μας

Φωτοδιέγερση

Η υπέρυθρη ακτινοβολία είναι μια ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία εκτός του ορατού φάσματος φωτός. Υπάρχουν 3 κατηγορίες υπέρυθρης ακτινοβολίας : η Α, η Β και η C. Και οι 3 έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Η υπέρυθρη ακτινοβολία καθίσταται αποτελεσματική, καθώς μπορεί να μεταφέρει θερμότητα η οποία μπορεί να φανεί απεικονιστικά και να μετρηθεί μόνο όταν εφαρμόζεται σε επιφάνεια που απορροφά θερμότητα, όπως πχ το δέρμα.


Υπέρυθρες ακτίνες TGS 6.2

Στη φυσικοθεραπεία, η υπέρυθρη ακτινοβολία αποτελεί μέσο θερμοθεραπείας. Η δέσμη φωτός υπέρυθρων ακτινών που παράγονται από τη λυχνία είναι προσανατολισμένες ακριβώς στο σημείο του σώματος που θέλουμε να δράσουμε και η οποία σταδιακά δημιουργεί αίσθημα θερμότητας στο δέρμα του ασθενή. Η αιτία του αισθήματος αυτού είναι η χαμηλόσυχνη ακτινοβολία, καθώς επίσης και οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις της υπέρυθρης ακτινοβολίας IR-B και IR-C. Το χαρακτηριστικό του θερμού αισθήματος προέρχεται από το φως, το οποίο δημιουργεί ήπιο «κάψιμο» στη δερματική περιοχή.

Η υπέρυθρη ακτινοβολία βραχέων κυμάτων (IR-A ακτινοβολία) που χρησιμοποιείται στη φυσιοθεραπεία διεισδύει στο δέρμα του ασθενούς, έτσι ώστε το αίμα που κυκλοφορεί στη περιοχή να θερμαίνεται σε βάθος περίπου 6-7 mm. Η θερμότητα που διανέμεται μέσω του αίματος στο σώμα δεν γίνεται αντιληπτή ως εξωτερική θερμότητα, αλλά ως ευχάριστη εσωτερική ζεστασιά. Πολλοί ασθενείς αναφέρουν ότι αυτή η θερμότητα φτάνει ως τα δάχτυλα των ποδιών τους σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο στόχος της θερμοθεραπείας με υπέρυθρη ακτινοβολία είναι, οι ασθενείς να μπορούν να αντιλαμβάνονται τα οφέλη της θερμότητας, όπως η προωθούμενη κυκλοφορία του αίματος, η μειωμένη αίσθηση του πόνου, η διέγερση του μεταβολισμού, η χαλάρωση των τεταμένων μυών.

Αυτό επιτυγχάνεται με ήπια τρόπο, δηλαδή χωρίς την απότομη αίσθηση καψίματος που επέρχεται π.χ. με  μια θεραπεία Fango

Η υπέρυθρη ακτινοβολία μπορεί να δημιουργηθεί από διαφορετικές πηγές φωτός. Όλοι οι τύποι πηγών υπόκεινται σε φυσιολογική φθορά με το πέρασμα του χρόνου λειτουργίας τους, γεγονός που προκαλεί αλλαγή στο εκπεμπόμενο μείγμα ακτινοβολίας. Μετά την εκπνοή του χρόνου λειτουργίας (καθορίζεται από τον κατασκευαστή), οι λάμπες εξακολουθούν να εκπέμπουν φως, αλλά διακόπτουν την εκπομπή υπέρυθρης ακτινοβολίας Α.

Για πολλά χρόνια, η σειρά υπέρυθρων σημείων  Heuser TGS βρίσκεται στην εθνική και διεθνή αγορά. Είναι τεχνικά ώριμες, ανθεκτικές συσκευές που χαρακτηρίζονται από ευκολία στη χρήση, χωρίς τακτική ανάγκη για συντήρηση και μειωμένες πιθανότητες στις επισκευές. Όλες οι υπέρυθρες ακτίνες TGS είναι εξοπλισμένες με λαμπτήρες πυρακτώσεως 150 W και μπορούν να εφοδιαστούν με προαιρετικό ρυθμιστή (ροοστάτη).

 

 

 Περισσότερα